go przygotować coś naprawdę dobrego. Jednak zarówno przepisy wegetariańskie, które dopuszczają produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, czy jaja, jak i wegańskie są na tyle urozmaicone, że jesteśmy w stanie jeść tylko w ten sposób. Przekonasz się o tym jednak tylko wtedy, jeśli wdrożysz się na serio w tę dietę.
Niektóre rośliny wysokobiałkowe potrafią doskonale zastąpić
Przepisy wegańskie jak również przepisy wegetariańskie wcale nie muszą kojarzyć się z czymś szalenie nudnym. Dania niezawierające w swoim składzie mięsa nie są pozbawione finezji, a zwłaszcza odpowiednich składników odżywczych. Kuchnia wegańska obfituje w niezliczoną ilość kombinacji warzywno-owocowych. A w połączeniu z grzybami i produktami bazującymi na skrobi /kasze, płatki, makarony/ stanowią dietę do pozazdroszczenia. Niektóre rośliny wysokobiałkowe potrafią doskonale zastąpić tak powszechną dietę mięsną.
Wegańskie jedzenie w polskiej kuchni
Kuchnia wegańska szturmem zdobywa polskie stoły. To, co jeszcze kilka dekad temu byłoby zupełnie nie do pomyślenia, obecnie staje się faktem. Co prawda zawsze w naszym społeczeństwie funkcjonowało grono osób, których podstawa żywienia była rezygnacja z mięsa i przepisy wegetariańskie, jednakże weganizm idzie o krok dalej.
Przepisy wegańskie nie tylko bowiem zakładają rezygnację z jakiejkolwiek postaci mięsa, lecz również całkowicie odrzucają wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także niezwykle popularne w Polsce przetwory mleczne, miód, jaja, etc. Choć może to się wydawać bardzo awangardowym podejściem do sfery żywienia, to jednakże oparcie diety o produkty roślinne przynosi wiele prozdrowotnych efektów, dzięki czemu popularność weganizmu stale rośnie.